Nie zawsze warto czuwać. fakty i mity

Kiedy ostatnio zdarzyło Ci się wyłączyć komputer? Telewizor? Drukarkę? Myślisz zapewne, że skoro wprowadzasz te urządzenia w tryb czuwania, to nie używasz ich, a zawsze możesz je szybko powtórnie uruchomić przyciskiem „start” lub pilotem, to wszystko jest dobrze. Przecież Nieużywane prawie w ogóle nie pobierają prądu. Czy naprawdę tak jest?

 

1. Często z lenistwa nie wyłączamy komputera. Szkoda nam czasu, na jego ponowne uruchamianie, bądź nie zastanawiamy się nad tym, jakie są tego konsekwencje. Tymczasem nie jest istotne czy komputer jest włączony czy uśpiony – nadal pobiera energię. Dlatego, gdy przestajesz z niego korzystać, odłącz go od zasilania!

 

2. Podobny problem jest z telewizorem. Kiedy ostatnio wyłączyliście go tak, że nawet lampka sygnalizująca tryb czuwania przestała się świecić? Zastanów się, ile godzin dziennie oglądasz telewizor? A jak długo pozostaje on w trybie czuwania? Gdy Twój telewizor pozostaje w trybie stand-by przez wiele godzin, zużywa więcej energii niż przez te kilka godzin, gdy z niego korzystasz!

 

3. Masz drukarkę w domu? W biurze? Ile razy dziennie jej używasz? Prawdopodobnie nigdy jej nie odłączasz od zasilania, by móc ją włączyć szybko, za każdym razem gdy jest potrzebna. To z pewnością oszczędza czas, ale nie energię! Drukarka w trybie czuwania zużywa do 93% energii, drukując, zużywasz jej zaledwie 7%.

 

Zastanów się ile energii zaoszczędzisz, gdy Twoje urządzenia przestaną czuwać i czekać, aż znów zaczniesz je używać.

Pobierz

Jak zatrzymać ciepło?

Macie świadomość, że najwięcej energii w domu pochłania ogrzewanie? Wiemy, jak ją zaoszczędzić.

 

1. Czy Twoje okna i drzwi są szczelne? Oczywiście, najlepiej jeśli okna są nowe, dobrze zamontowane i szczelne, jeśli jednak nie możesz sobie pozwolić na ich wymianę, zadbaj o to, żeby ciepło przez nie nie uciekało. Ramy okienne można np. uszczelnić samoprzylepnymi uszczelkami z pianki poliuretanowej lub gumowej. Warto zwrócić uwagę na to, by produkt miał odpowiedni przekrój, a także na to by przed nałożeniem go rama okienna była idealnie sucha, w innym wypadku źle przyklejona uszczelka może nadal przepuszczać zimne powietrze. Jeżeli nieszczelność występuje między ramą a parapetem czy murem, wówczas można zastosować butylową taśmę paraizolacyjną.

 

2. Pozwól ciepłu się wydobyć! Nie zasłaniaj grzejników meblami, ani zasłonami. Jeżeli zasłony są do podłogi, wówczas ciepło jest zablokowane między grzejnikiem a zasłoną. Wybierz zimą krótkie zasłony i firanki lub podnieś je i ułóż na parapecie. Jeżeli to możliwe, stawiaj meble jak najdalej od kaloryfera – odległość przynajmniej jednego metra. Dobrze jest, gdy nad grzejnikiem jest parapet lub półka – wówczas ciepłe powietrze nie unosi się i nie oziębia.

 

3. Aby ciepło z grzejników mogło lepiej rozchodzić się po pomieszczeniu, zainstaluj za nimi ekrany ze srebrnej folii i styropianu. W ten sposób zapobiegniesz wnikaniu ciepła w ścianę. Ekrany odbijają ciepłe powietrze i ułatwiają jego rozprzestrzenianie się w pomieszczeniu.

 

4. Pamiętaj o tym jaka temperatura jest optymalna! 21 stopni za dnia i 13 stopni w nocy – możesz więc spokojnie przykręcić kaloryfery. Warto też od czasu do czasu krótko, ale intensywnie przewietrzyć mieszkanie.

 

5. A gdy dzień jest wyjątkowo zimny, okno możesz zasłonić roletami i zasłonami, najlepiej takimi, które nie zasłaniają grzejnika.

Pobierz

Nie wyrzucaj jedzenia!

Każdego roku Polacy po Bożym Narodzeniu wyrzucają 9 mln ton żywności! Wprowadzając kilka prostych zasad, poprawiając kuchenną organizację, można łatwo tego marnotrawstwa uniknąć. Robiąc zakupy, zachowaj czujność!

 

Po pierwsze: rób listy produktów, których będziesz potrzebować, to pomaga kupować rozsądnie. Po drugie: hasło „promocja” choć kuszące, często powoduje bezmyślne wkładanie do koszyka rzeczy, które są zbędne, a potem wyrzucane. Po trzecie: Nie chodź na zakupy głodnym, wówczas chęć załadowania koszyka po brzegi niepotrzebnymi produktami jest większa.

 

Co jednak zrobić, gdy kupimy za dużo? Sposobów jest wiele! Jedzenie – nawet to przetworzone – można mrozić lub wekować. Kiedy nie będziesz mieć pomysłu na obiad, takie „zapasy” będą wybawieniem.

 

Nie masz ochoty czwarty dzień z rzędu jeść tego samego? Pamiętaj o kreatywności w kuchni! Zapiekanki, bajaderki, pasztety, warzywne kotlety… To wszystko można wykonać z „resztek” i cieszyć się tym, że na talerzu pojawia się coś nowego.

 

Pamiętaj, że nie wszyscy mają tyle, co Ty. Podziel się! W końcu w święta – i nie tylko – chodzi o to, żeby pomyśleć o drugim człowieku. Jedzenie, które zostanie po świętach można spakować i oddać do instytucji, która chętnie przyjmie żywność np. dla osób bezdomnych. W wielu miastach Polski prowadzone są akcje (np. podziel się posiłkiem z bezdomnymi), dzięki którym z Twojego mieszkania lub domu zostaną odebrane nadwyżki jedzenia dla tych, którzy ich najbardziej potrzebują. Wystarczy się zgłosić do organizatorów akcji np. poprzez ich stronę internetową. To nic trudnego!

 

A jeżeli nadal masz ochotę jeść świąteczne przysmaki, zorganizuj przyjęcie dla znajomych. Niech każdy przyniesie to, co mu zostało smacznego i wspólnie zasiądźcie do stołu. Tym sposobem możecie skosztować nie znanych wcześniej potraw i poznać tradycje, które panują w innych rodzinach.

 

Pobierz