Kilka prostych kroków do ekologicznej zmiany

Często wydaje nam się, że „ekologiczny” styl życia wymaga wielu poświęceń. Okazuje się jednak, że wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, aby zmienić złe nawyki i zadbać o środowisko (i siebie!). Przeczytaj nasz poradnik i zacznij od dzisiaj:

 

  1. Segreguj odpady

Segregacja odpadów zapobiega przepełnianiu się składowisk, a posegregowane odpady można znacznie łatwiej i szybciej poddać procesowi recyklingu, który pozwala na powtórne wykorzystanie surowców. Dając „drugie życie” odpadom, przyczyniasz się nie tylko do zmniejszenia zużycia surowców, ale i energii? Przykładowo, tzw. stłuczka szklana, powstała m.in. ze szkła opakowaniowego (butelki, słoiki itp.), topi się w niższej temperaturze niż surowe materiały w procesie produkcji szkła.

 

Podstawowe zasady segregacji znajdziesz TUTAJ.

 

  1. Oszczędzaj energię

Kiedy ostatnio wyłączyłeś telewizor tak, że lampka sygnalizująca tryb czuwania przestała się świecić? Zastanów się, ile godzin dziennie oglądasz telewizor? A jak długo pozostaje on w trybie czuwania? Gdy Twój telewizor pozostaje w trybie stand-by przez wiele godzin, zużywa więcej energii niż przez te kilka godzin, gdy z niego korzystasz! Podobnie w przypadku komputera – „uśpiony” nadal pobiera energię. Odłączaj od zasilania urządzenia, z których nie korzystasz! To samo dotyczy zapalonego światła w pomieszczeniach, w których nie przebywasz i ładowarki zostawionej w kontakcie – to wyższy rachunek za prąd i sporo zmarnowanej energii. I większa emisja dwutlenku węgla do atmosfery.

 

O tym, jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej przez lodówkę przeczytasz TUTAJ.

 

  1. Zrezygnuj z foliówek

Są lekkie, tanie, pojemne i niestety zaskakująco trwałe. Używamy ich jednorazowo, przez około pół godziny. Potem lądują w koszu, skąd przeważnie trafiają na wysypisko śmieci. Tylko 10% podlega recyklingowi! Proces rozkładu toreb foliowych trwa… kilkaset lat!

 

Korzystaj z materiałowych toreb wielokrotnego użytku!

 

  1. Oszczędzaj wodę

Zakręcając wodę w kranie w trakcie mycia zębów rano i wieczorem, oszczędzasz ok. 50 litrów wody dziennie (ok. 1 500 litrów miesięcznie!). Co jeszcze możesz zrobić? Kąpiel w wannie zamień na krótki prysznic, a mycie naczyń pod bieżącą wodą na mycie w zmywarce. Pamiętaj też o uszczelnieniu kapiącego kranu i zamontowaniu perlatora. A zanim znowu wylejesz wodę, zastanów się, czy nie możesz wykorzystać jej ponownie. Może podlejesz nią domowe rośliny?

 

  1. Zrezygnuj z plastikowych butelek, naczyń i słomek

Każdego roku zużywamy miliony plastikowych naczyń i słomek, które w większości nie nadają się do ponownego wykorzystania w procesie recyklingu. Zamawiając jedzenie na wynos, poproś o zapakowanie go do własnego pudełka. Zastąp plastikowe słomki słomkami wielokrotnego użytku (np. bambusowymi) lub w ogóle z nich zrezygnuj. Nie kupuj wody w butelce, możesz napełnić bidon kranówką – nie ma dowodów na to, że woda butelkowana jest zdrowsza od kranówki, która podlega restrykcyjnym badaniom i regularnym kontrolom. Poza tym woda z kranu jest bez porównania tańsza.

 

  1. Kupuj świadomie

Kupuj u lokalnych producentów i dostawców, sięgaj przede wszystkim po produkty dostępne sezonowo. Transport produktów z innych części świata wiąże się z produkcją dużej ilości dwutlenku węgla. Wybieraj artykuły, których tzw. „ślad wodny” jest możliwie jak najniższy, czyli do których wytwarzania jest potrzebna mniejsza ilość wody. Zwróć również uwagę na opakowania – im mniej plastikowych pudełek i worków, tym lepiej dla środowiska.

 

O tym, ile wody jest potrzebnej do wyprodukowania popularnych produktów spożywczych dowiesz się TUTAJ.

 

  1. Ogranicz jazdę samochodem

Jeśli tylko możesz, zamień samochód na rower lub komunikację publiczną. Szczególnie jeśli mieszkasz w mieście, transport publiczny stanowi tańszą, bardziej ekologiczną i często szybszą alternatywę dla samochodu. A jeśli już naprawdę nie masz wyboru, pomyśl o carpoolingu. Zasada jest prosta: jeśli masz wolne miejsce w aucie, zabierasz pasażerów jadących w tym samym kierunku. Zyskuje budżet przeznaczony na paliwo, a przede wszystkim środowisko.

 

  1. Nie wyrzucaj jedzenia

Wiesz, że wyrzucając jedzenie do kosza na śmieci, marnujesz nie tylko pieniądze, ale także energię i wodę, która była niezbędna w procesie ich produkcji? Co zrobić, aby nie marnować? Nie kupuj na zapas, rób listy zakupów, korzystaj z domowych sposobów na konserwację jedzenia. Wekuj, zamrażaj, dziel się z innymi.

 

Przeczytaj nasz poradnik na ten temat TUTAJ.

 

Powodzenia!