Kilka prostych kroków do ekologicznej zmiany
Często wydaje nam się, że „ekologiczny” styl życia wymaga wielu poświęceń. Okazuje się jednak, że wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, aby zmienić złe nawyki i zadbać o środowisko (i siebie!). Przeczytaj nasz poradnik i zacznij od dzisiaj:
- Segreguj odpady
Segregacja odpadów zapobiega przepełnianiu się składowisk, a posegregowane odpady można znacznie łatwiej i szybciej poddać procesowi recyklingu, który pozwala na powtórne wykorzystanie surowców. Dając „drugie życie” odpadom, przyczyniasz się nie tylko do zmniejszenia zużycia surowców, ale i energii? Przykładowo, tzw. stłuczka szklana, powstała m.in. ze szkła opakowaniowego (butelki, słoiki itp.), topi się w niższej temperaturze niż surowe materiały w procesie produkcji szkła.
Podstawowe zasady segregacji znajdziesz TUTAJ.
- Oszczędzaj energię
Kiedy ostatnio wyłączyłeś telewizor tak, że lampka sygnalizująca tryb czuwania przestała się świecić? Zastanów się, ile godzin dziennie oglądasz telewizor? A jak długo pozostaje on w trybie czuwania? Gdy Twój telewizor pozostaje w trybie stand-by przez wiele godzin, zużywa więcej energii niż przez te kilka godzin, gdy z niego korzystasz! Podobnie w przypadku komputera – „uśpiony” nadal pobiera energię. Odłączaj od zasilania urządzenia, z których nie korzystasz! To samo dotyczy zapalonego światła w pomieszczeniach, w których nie przebywasz i ładowarki zostawionej w kontakcie – to wyższy rachunek za prąd i sporo zmarnowanej energii. I większa emisja dwutlenku węgla do atmosfery.
O tym, jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej przez lodówkę przeczytasz TUTAJ.
- Zrezygnuj z foliówek
Są lekkie, tanie, pojemne i niestety zaskakująco trwałe. Używamy ich jednorazowo, przez około pół godziny. Potem lądują w koszu, skąd przeważnie trafiają na wysypisko śmieci. Tylko 10% podlega recyklingowi! Proces rozkładu toreb foliowych trwa… kilkaset lat!
Korzystaj z materiałowych toreb wielokrotnego użytku!
- Oszczędzaj wodę
Zakręcając wodę w kranie w trakcie mycia zębów rano i wieczorem, oszczędzasz ok. 50 litrów wody dziennie (ok. 1 500 litrów miesięcznie!). Co jeszcze możesz zrobić? Kąpiel w wannie zamień na krótki prysznic, a mycie naczyń pod bieżącą wodą na mycie w zmywarce. Pamiętaj też o uszczelnieniu kapiącego kranu i zamontowaniu perlatora. A zanim znowu wylejesz wodę, zastanów się, czy nie możesz wykorzystać jej ponownie. Może podlejesz nią domowe rośliny?
- Zrezygnuj z plastikowych butelek, naczyń i słomek
Każdego roku zużywamy miliony plastikowych naczyń i słomek, które w większości nie nadają się do ponownego wykorzystania w procesie recyklingu. Zamawiając jedzenie na wynos, poproś o zapakowanie go do własnego pudełka. Zastąp plastikowe słomki słomkami wielokrotnego użytku (np. bambusowymi) lub w ogóle z nich zrezygnuj. Nie kupuj wody w butelce, możesz napełnić bidon kranówką – nie ma dowodów na to, że woda butelkowana jest zdrowsza od kranówki, która podlega restrykcyjnym badaniom i regularnym kontrolom. Poza tym woda z kranu jest bez porównania tańsza.
- Kupuj świadomie
Kupuj u lokalnych producentów i dostawców, sięgaj przede wszystkim po produkty dostępne sezonowo. Transport produktów z innych części świata wiąże się z produkcją dużej ilości dwutlenku węgla. Wybieraj artykuły, których tzw. „ślad wodny” jest możliwie jak najniższy, czyli do których wytwarzania jest potrzebna mniejsza ilość wody. Zwróć również uwagę na opakowania – im mniej plastikowych pudełek i worków, tym lepiej dla środowiska.
O tym, ile wody jest potrzebnej do wyprodukowania popularnych produktów spożywczych dowiesz się TUTAJ.
- Ogranicz jazdę samochodem
Jeśli tylko możesz, zamień samochód na rower lub komunikację publiczną. Szczególnie jeśli mieszkasz w mieście, transport publiczny stanowi tańszą, bardziej ekologiczną i często szybszą alternatywę dla samochodu. A jeśli już naprawdę nie masz wyboru, pomyśl o carpoolingu. Zasada jest prosta: jeśli masz wolne miejsce w aucie, zabierasz pasażerów jadących w tym samym kierunku. Zyskuje budżet przeznaczony na paliwo, a przede wszystkim środowisko.
- Nie wyrzucaj jedzenia
Wiesz, że wyrzucając jedzenie do kosza na śmieci, marnujesz nie tylko pieniądze, ale także energię i wodę, która była niezbędna w procesie ich produkcji? Co zrobić, aby nie marnować? Nie kupuj na zapas, rób listy zakupów, korzystaj z domowych sposobów na konserwację jedzenia. Wekuj, zamrażaj, dziel się z innymi.
Przeczytaj nasz poradnik na ten temat TUTAJ.
Powodzenia!