Ślad wodny. Ile tak naprawdę wody zużywamy?
„Ślad wodny” to suma pośredniego i bezpośredniego zużycia wody przez konsumenta. Dotyczy on produktów, do których wytwarzania potrzebna jest woda.
Czym jest zużycie pośrednie wody? To woda zużyta na wszystkich etapach produkcji danego produktu – w przypadku rolnictwa jest to np. odpowiednie nawadnianie upraw.
Średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego w Polsce to od 350 do 400 litrów każdego dnia!
Na stronie www.waterfootprint.org możesz obliczyć swój ślad wodny, a następnie podjąć kroki, aby go zmniejszyć. Pamiętaj, że to, jakie produkty kupujesz na co dzień, ma wpływ na środowisko i życie ludzi na całym świecie. Co możesz zrobić, aby oszczędzać wodę:
- Kupuj artykuły o jak najniższym śladzie wodnym.
- Ogranicz konsumpcję i nie marnuj jedzenia.
- Ogranicz spożycie mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego.
- Wybieraj producentów, którzy dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.
Czy wiesz, że produkcja 1 kg pochłania:
Czekolada – ok. 17 196 litrów wody
Wołowina – ok. 15 415 litrów wody
Wieprzowina – ok. 5 988 litrów wody
Kurczak – ok. 4 325 litrów wody
Jajka – ok. 3 300 litrów wody
Ser – ok. 3 178 litrów wody
Ryż – ok. 2 497 litrów wody
Pszenny chleb – ok. 1 608 litrów wody
Kukurydza – ok. 1 222 litrów wody
Jabłka – ok. 822 litrów wody
Pomarańcza – ok. 560 litrów wody
Mleko (szklanka) – ok. 255 litrów wody
Kawa (filiżanka) – ok. 132 litrów wody
Źródło: futurefood2050.com