Ślad wodny. Ile tak naprawdę wody zużywamy?

„Ślad wodny” to suma pośredniego i bezpośredniego zużycia wody przez konsumenta. Dotyczy on produktów, do których wytwarzania potrzebna jest woda.

 

Czym jest zużycie pośrednie wody? To woda zużyta na wszystkich etapach produkcji danego produktu – w przypadku rolnictwa jest to np. odpowiednie nawadnianie upraw.

 

Średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego w Polsce to od 350 do 400 litrów każdego dnia!

 

Na stronie www.waterfootprint.org możesz obliczyć swój ślad wodny, a następnie podjąć kroki, aby go zmniejszyć. Pamiętaj, że to, jakie produkty kupujesz na co dzień, ma wpływ na środowisko i życie ludzi na całym świecie. Co możesz zrobić, aby oszczędzać wodę:

 

  1. Kupuj artykuły o jak najniższym śladzie wodnym.
  2. Ogranicz konsumpcję i nie marnuj jedzenia.
  3. Ogranicz spożycie mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego.
  4. Wybieraj producentów, którzy dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.

 

Czy wiesz, że produkcja 1 kg pochłania:

 

Czekolada – ok. 17 196 litrów wody

Wołowina – ok. 15 415 litrów wody

Wieprzowina – ok. 5 988 litrów wody

Kurczak – ok. 4 325 litrów wody

Jajka – ok. 3 300 litrów wody

Ser – ok. 3 178 litrów wody

Ryż – ok. 2 497 litrów wody

Pszenny chleb – ok. 1 608 litrów wody

Kukurydza – ok. 1 222 litrów wody

Jabłka – ok. 822 litrów wody

Pomarańcza – ok. 560 litrów wody

Mleko (szklanka) – ok. 255 litrów wody

Kawa (filiżanka) – ok. 132 litrów wody

 

Źródło: futurefood2050.com

 

Pobierz