JEŚLI RYBY LUB OWOCE MORZA TO TYLKO TE POCHODZĄCE ZE ZRÓWNOWAŻONYCH POŁOWÓW I HODOWLI!

Około 33 proc. zbadanych światowych stad ryb dziko żyjących w morzach i oceanach jest przełowionych, a ponad 60 proc. jest poławiana na najwyższym dopuszczalnym poziomie. Sytuacja stad żyjących w Bałtyku wygląda jeszcze gorzej – aż połowa z nich jest przełowiona.

Odpowiadają za to nie tylko decydenci wyznaczający limity połowowe przekraczające rekomendacje naukowców, ale również my – konsumenci, niezwracający uwagi na źródło pochodzenia kupowanych produktów rybnych.

W tym roku, już 9 lipca obchodziliśmy tzw. Europejski Dzień Zależności od Ryb. Dzień ten symbolicznie wskazuje moment, od którego mieszkańcy Unii Europejskiej muszą polegać na imporcie ryb i owoców morza, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie. W Polsce nasze zasoby na ten rok wykorzystamy 14 lipca – średnio na osobę spożywamy rocznie 13 kg ryb i owoców morza.

Europa jest największym importerem ryb na świecie i dlatego powinniśmy być siłą napędową zmian na rzecz poprawy stanu populacji ryb oraz ekosystemów morskich na świecie!

 

Co możesz zrobić?

  1. Podejmuj świadome decyzje zakupowe! Zwracaj uwagę na to, skąd pochodzi ryba, którą chcesz kupić. Zasoby tego samego gatunku w różnych akwenach mogą być odmienne.

 

Kupuj tylko ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów – łowione w najmniej szkodliwy dla środowiska sposób i niepochodzące z przełowionych stad. W wyborze pomogą Ci certyfikaty MSC i ASC.

 

  1. Pytaj sprzedawców skąd pochodzi ryba lub owoce morza, które chcesz kupić! Dopytuj się
    w sklepie i restauracji, czy zamawiane produkty rybne mają certyfikaty gwarantujące pochodzenie ze zrównoważonych źródeł. W ten sposób sprzedawcy odczują presję
    i będą wymagali od dostawców, żeby ich zaopatrzenie spełniało wymagane przez klientów standardy.

 

  1. Nie kupuj ryb młodocianych! Wymiary ochronne (wielkości dorosłych ryb) są wskazane
    w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 16 września
    2016 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich oraz szczegółowych warunków wykonywania rybołówstwa komercyjnego – sprzedaż mniejszych okazów jest niezgodna z prawem!

 

  1. Zmień przyzwyczajenia! Kupując różne ryby, mamy wpływ na większą różnorodność oferty
    i przyczyniamy się do ograniczenia nadmiernych połowów najpopularniejszych gatunków ryb.

 

 

Polecamy uaktualnioną wersję poradnik konsumenta WWF Jaka ryba na obiad?

 

 

 

Jak i gdzie pozbyć się nietypowych, problematycznych odpadów komunalnych?

Każdy z nas ma obowiązek segregowania odpadów.

 

Od 1 lipca 2017 roku, odpady komunalne są zbierane w pojemnikach bądź workach, w podziale na cztery główne frakcje + odpady zmieszane:

 

  • PAPIER (kolor niebieski),
  • METALE I TWORZYWA SZTUCZNE (kolor żółty),
  • SZKŁO (kolor zielony),
  • BIO (kolor brązowy).

 

Obowiązki w zakresie segregacji i zasady gromadzenia odpadów określa w każdej gminie
tzw. regulamin utrzymania i porządku, który najczęściej jest dostępny na stronie internetowej danego urzędu gminy.

 

A co z odpadami nietypowymi?

 

Odpady nietypowe należy przekazywać do tzw. PSZOKów. Każda gmina ma obowiązek zorganizowania Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK).

 

PSZOK – jest to miejsce na terenie gminy, w którym mieszkańcy mogą bezpłatnie zostawić odpady nietypowe i „problematyczne”, zebrane w sposób selektywny, których nie można wyrzucić do tradycyjnych pojemników lub altanki śmietnikowej. Są to odpady takie jak: telewizory, lodówki, inny sprzęt elektryczny i elektroniczny, przeterminowane leki i chemikalia, meble i inne odpady wielkogabarytowe, stare akumulatory, baterie, odpady zielone, budowlane i rozbiórkowe stanowiące odpady komunalne, a także 4 frakcje odpadów komunalnych wskazanych powyżej. O sposobie organizacji i zakresie działania PSZOK-u decyduje gmina, biorąc pod uwagę funkcjonujący system odbioru i zbiórki odpadów oraz uwarunkowania lokalne gminy.

 

Nie wiesz co zrobić ze starą lodówką czy przeterminowanymi lekarstwami – zadzwoń do gminy, to najlepsze źródło informacji. Dowiesz się jak postępować z odpadami komunalnymi. Uzyskasz informację, gdzie znajduje się PSZOK w twojej okolicy, kiedy jest czynny i czy przyjmuje wszystkie wymienione odpady, bądź gdzie można je przekazać.

 

Wiele odpadów można ponownie wykorzystać. Ideą obecnie wdrażaną w krajach unijnych jest założenie, że produkty, materiały i surowce mają być wykorzystywane tak długo, jak to możliwe, przy jednoczesnym dążeniu do minimalizacji wytwarzania odpadów. Ważną rolę w tym mogą odegrać punkty ponownego użycia i/lub punkty napraw, które mogą powstawać przy PSZOK-ach.

Ciekawa inicjatywa jest realizowana obecnie w gminie Wejherowo. W budynku po ponad 100-letniej fabryce drewna powstaje Eko-Fabryka, która będzie centrum nowoczesnej gospodarki odpadami. Obiekt będzie pełnił funkcję PSZOK oraz będzie punktem, w którym część odpadów  otrzyma „drugie życie”. Powstaną ścieżki edukacyjne, dające możliwość zobaczenia procesów zagospodarowania odpadów, biblioteka z odzysku, warsztaty naprawy sprzętu AGD i mebli pochodzących z selektywnej zbiórki odpadów, które po naprawie mogą trafić do ponownego wykorzystania i użycia. Otwarcie Eko-Fabryki planowane jest na 2019 rok.

 

Drugie życie ubrań

„Szybka moda” jest tania, uzależnia i szkodzi środowisku – firmy odzieżowe wprowadzają do sklepów nowe kolekcje kilka razy w miesiącu, czego skutkiem są tony nikomu niepotrzebnych ubrań, które trafiają później na składowiska śmieci. Ubrań, do produkcji których wykorzystano ogromne ilości energii, wody i innych zasobów.

 

Szybkie tempo produkcji nie idzie w parze z jakością – ubrania szybko się niszczą, spierają i trafiają do kosza. Na składowiskach odpadów kończą również te, które w mgnieniu oka przestają być modne. Wyprodukowane z włókien pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego rozkładają się, produkując metan. Ubrania z włókien syntetycznych, jak plastik, będą rozkładać się nawet kilkaset lat. Co więcej, zanim włókna stają się ubraniem, wybiela się je, farbuje, pierze chemicznie… chemikalia te mogą się wypłukiwać w trakcie rozkładu, zanieczyszczać glebę i przedostawać do wód gruntowych.

 

Dla środowiska (i naszych finansów) korzystniej jest zatem wydłużyć życie ubrań. Jak? Sposobów jest wiele:

 

  1. Kupuj z głową! Nie kieruj się tylko tym, co modne. Inwestuj w dobrą jakość – ubrania z naturalnych tkanin posłużą Ci dłużej.
  2. Przekaż dalej! Jeśli nie chcesz nosić podarowanego przez babcię swetra lub znudził Ci się kolor sukienki, może ktoś z Twoich znajomych na tym skorzysta? Swap Party zyskują dziś na popularności. Poszukaj też w serwisach społecznościowych grup, w których można wymieniać się ciuchami i akcesoriami.
  3. Upcykling tekstyliów (upcykling polega na ponownym wykorzystaniu jakiegoś surowca, nie tylko ubrań) – możesz zmienić funkcję ubrania, szyjąc np. ze swetra zimowe ubranie dla zwierzaka, a stare dżinsy przerabiając na szorty.
  4. Popularne second handy są ratunkiem dla niechcianych ubrań – często można w nich kupić rzeczy dobrej jakości, czasem nawet nowe.
  5. Z niechcianych ubrań korzysta również przemysł – np. bawełniane ubrania pełnią rolę czyściwa w branży budowlanej (wchłaniają wilgoć i nadają się do wycierania zabrudzeń smarami i farbami), zniszczony moher przerabiany jest na dywany, a włóknina pochodząca z recyklingu wykorzystywana jest przez firmy meblarskie do produkcji materacy i obić mebli.