Jak i gdzie pozbyć się nietypowych, problematycznych odpadów komunalnych?

Każdy z nas ma obowiązek segregowania odpadów.

 

Od 1 lipca 2017 roku, odpady komunalne są zbierane w pojemnikach bądź workach, w podziale na cztery główne frakcje + odpady zmieszane:

 

  • PAPIER (kolor niebieski),
  • METALE I TWORZYWA SZTUCZNE (kolor żółty),
  • SZKŁO (kolor zielony),
  • BIO (kolor brązowy).

 

Obowiązki w zakresie segregacji i zasady gromadzenia odpadów określa w każdej gminie
tzw. regulamin utrzymania i porządku, który najczęściej jest dostępny na stronie internetowej danego urzędu gminy.

 

A co z odpadami nietypowymi?

 

Odpady nietypowe należy przekazywać do tzw. PSZOKów. Każda gmina ma obowiązek zorganizowania Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK).

 

PSZOK – jest to miejsce na terenie gminy, w którym mieszkańcy mogą bezpłatnie zostawić odpady nietypowe i „problematyczne”, zebrane w sposób selektywny, których nie można wyrzucić do tradycyjnych pojemników lub altanki śmietnikowej. Są to odpady takie jak: telewizory, lodówki, inny sprzęt elektryczny i elektroniczny, przeterminowane leki i chemikalia, meble i inne odpady wielkogabarytowe, stare akumulatory, baterie, odpady zielone, budowlane i rozbiórkowe stanowiące odpady komunalne, a także 4 frakcje odpadów komunalnych wskazanych powyżej. O sposobie organizacji i zakresie działania PSZOK-u decyduje gmina, biorąc pod uwagę funkcjonujący system odbioru i zbiórki odpadów oraz uwarunkowania lokalne gminy.

 

Nie wiesz co zrobić ze starą lodówką czy przeterminowanymi lekarstwami – zadzwoń do gminy, to najlepsze źródło informacji. Dowiesz się jak postępować z odpadami komunalnymi. Uzyskasz informację, gdzie znajduje się PSZOK w twojej okolicy, kiedy jest czynny i czy przyjmuje wszystkie wymienione odpady, bądź gdzie można je przekazać.

 

Wiele odpadów można ponownie wykorzystać. Ideą obecnie wdrażaną w krajach unijnych jest założenie, że produkty, materiały i surowce mają być wykorzystywane tak długo, jak to możliwe, przy jednoczesnym dążeniu do minimalizacji wytwarzania odpadów. Ważną rolę w tym mogą odegrać punkty ponownego użycia i/lub punkty napraw, które mogą powstawać przy PSZOK-ach.

Ciekawa inicjatywa jest realizowana obecnie w gminie Wejherowo. W budynku po ponad 100-letniej fabryce drewna powstaje Eko-Fabryka, która będzie centrum nowoczesnej gospodarki odpadami. Obiekt będzie pełnił funkcję PSZOK oraz będzie punktem, w którym część odpadów  otrzyma „drugie życie”. Powstaną ścieżki edukacyjne, dające możliwość zobaczenia procesów zagospodarowania odpadów, biblioteka z odzysku, warsztaty naprawy sprzętu AGD i mebli pochodzących z selektywnej zbiórki odpadów, które po naprawie mogą trafić do ponownego wykorzystania i użycia. Otwarcie Eko-Fabryki planowane jest na 2019 rok.

 

Drugie życie ubrań

„Szybka moda” jest tania, uzależnia i szkodzi środowisku – firmy odzieżowe wprowadzają do sklepów nowe kolekcje kilka razy w miesiącu, czego skutkiem są tony nikomu niepotrzebnych ubrań, które trafiają później na składowiska śmieci. Ubrań, do produkcji których wykorzystano ogromne ilości energii, wody i innych zasobów.

 

Szybkie tempo produkcji nie idzie w parze z jakością – ubrania szybko się niszczą, spierają i trafiają do kosza. Na składowiskach odpadów kończą również te, które w mgnieniu oka przestają być modne. Wyprodukowane z włókien pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego rozkładają się, produkując metan. Ubrania z włókien syntetycznych, jak plastik, będą rozkładać się nawet kilkaset lat. Co więcej, zanim włókna stają się ubraniem, wybiela się je, farbuje, pierze chemicznie… chemikalia te mogą się wypłukiwać w trakcie rozkładu, zanieczyszczać glebę i przedostawać do wód gruntowych.

 

Dla środowiska (i naszych finansów) korzystniej jest zatem wydłużyć życie ubrań. Jak? Sposobów jest wiele:

 

  1. Kupuj z głową! Nie kieruj się tylko tym, co modne. Inwestuj w dobrą jakość – ubrania z naturalnych tkanin posłużą Ci dłużej.
  2. Przekaż dalej! Jeśli nie chcesz nosić podarowanego przez babcię swetra lub znudził Ci się kolor sukienki, może ktoś z Twoich znajomych na tym skorzysta? Swap Party zyskują dziś na popularności. Poszukaj też w serwisach społecznościowych grup, w których można wymieniać się ciuchami i akcesoriami.
  3. Upcykling tekstyliów (upcykling polega na ponownym wykorzystaniu jakiegoś surowca, nie tylko ubrań) – możesz zmienić funkcję ubrania, szyjąc np. ze swetra zimowe ubranie dla zwierzaka, a stare dżinsy przerabiając na szorty.
  4. Popularne second handy są ratunkiem dla niechcianych ubrań – często można w nich kupić rzeczy dobrej jakości, czasem nawet nowe.
  5. Z niechcianych ubrań korzysta również przemysł – np. bawełniane ubrania pełnią rolę czyściwa w branży budowlanej (wchłaniają wilgoć i nadają się do wycierania zabrudzeń smarami i farbami), zniszczony moher przerabiany jest na dywany, a włóknina pochodząca z recyklingu wykorzystywana jest przez firmy meblarskie do produkcji materacy i obić mebli.

 

Jak ograniczyć liczbę opakowań?

Zafoliowane warzywa i owoce na styropianowych tackach, porcje ryżu i kaszy w osobnych torebkach, plasterki serka pakowane osobno w folię… Coraz więcej produktów spożywczych sprzedawanych jest w zbędnych opakowaniach. Nie od dziś wiadomo natomiast, że najskuteczniejszą metodą ograniczenia odpadów jest rezygnacja z kupowania opakowanych produktów.

 

Rozpraw się z nadmiarem opakowań (odpadów):

 

  1. Zamiast wody butelkowanej pij kranówkę! Nie odbiega jakością od popularnych „mineralnych”. Poznaj opinie ekspertów na pijewodezkranu.org
  2. Wybieraj produkty bez zbędnych opakowań – warzywa i owoce z powodzeniem można (i należy) kupować luzem! Ryż i kasza są dostępne w zbiorczych opakowaniach, sam możesz odmierzyć odpowiednią porcję przed gotowaniem.
  3. Kupuj świeże, nieprzetworzone produkty! Ograniczysz liczbę opakowań i skorzysta na tym Twoje zdrowie – to mniej sztucznych składników w diecie, mniej konserwantów.
  4. Kupuj produkty na wagę i korzystaj z opakowań wielokrotnego użytku! Coraz więcej sklepów umożliwia zakup takiej ilości produktu, której potrzebujemy. Dodatkowo zmniejszasz ryzyko zmarnowania żywności.
  5. Kupuj większe opakowania – zamiast 6 małych butelek napoju, wybierz jedną dużą!
  6. Zrób to sam/a. Czy nie jest smaczniejszy sok wyciśnięty ze świeżych owoców lub przygotowany i upieczony w domu pasztet?