Nie wyrzucaj jedzenia!

Każdego roku Polacy po Bożym Narodzeniu wyrzucają 9 mln ton żywności! Wprowadzając kilka prostych zasad, poprawiając kuchenną organizację, można łatwo tego marnotrawstwa uniknąć. Robiąc zakupy, zachowaj czujność!

 

Po pierwsze: rób listy produktów, których będziesz potrzebować, to pomaga kupować rozsądnie. Po drugie: hasło „promocja” choć kuszące, często powoduje bezmyślne wkładanie do koszyka rzeczy, które są zbędne, a potem wyrzucane. Po trzecie: Nie chodź na zakupy głodnym, wówczas chęć załadowania koszyka po brzegi niepotrzebnymi produktami jest większa.

 

Co jednak zrobić, gdy kupimy za dużo? Sposobów jest wiele! Jedzenie – nawet to przetworzone – można mrozić lub wekować. Kiedy nie będziesz mieć pomysłu na obiad, takie „zapasy” będą wybawieniem.

 

Nie masz ochoty czwarty dzień z rzędu jeść tego samego? Pamiętaj o kreatywności w kuchni! Zapiekanki, bajaderki, pasztety, warzywne kotlety… To wszystko można wykonać z „resztek” i cieszyć się tym, że na talerzu pojawia się coś nowego.

 

Pamiętaj, że nie wszyscy mają tyle, co Ty. Podziel się! W końcu w święta – i nie tylko – chodzi o to, żeby pomyśleć o drugim człowieku. Jedzenie, które zostanie po świętach można spakować i oddać do instytucji, która chętnie przyjmie żywność np. dla osób bezdomnych. W wielu miastach Polski prowadzone są akcje (np. podziel się posiłkiem z bezdomnymi), dzięki którym z Twojego mieszkania lub domu zostaną odebrane nadwyżki jedzenia dla tych, którzy ich najbardziej potrzebują. Wystarczy się zgłosić do organizatorów akcji np. poprzez ich stronę internetową. To nic trudnego!

 

A jeżeli nadal masz ochotę jeść świąteczne przysmaki, zorganizuj przyjęcie dla znajomych. Niech każdy przyniesie to, co mu zostało smacznego i wspólnie zasiądźcie do stołu. Tym sposobem możecie skosztować nie znanych wcześniej potraw i poznać tradycje, które panują w innych rodzinach.

 

Pobierz