Ślad wodny. Ile tak naprawdę wody zużywamy?

„Ślad wodny” to suma pośredniego i bezpośredniego zużycia wody przez konsumenta. Dotyczy on produktów, do których wytwarzania potrzebna jest woda.

 

Czym jest zużycie pośrednie wody? To woda zużyta na wszystkich etapach produkcji danego produktu – w przypadku rolnictwa jest to np. odpowiednie nawadnianie upraw.

 

Średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego w Polsce to od 350 do 400 litrów każdego dnia!

 

Na stronie www.waterfootprint.org możesz obliczyć swój ślad wodny, a następnie podjąć kroki, aby go zmniejszyć. Pamiętaj, że to, jakie produkty kupujesz na co dzień, ma wpływ na środowisko i życie ludzi na całym świecie. Co możesz zrobić, aby oszczędzać wodę:

 

  1. Kupuj artykuły o jak najniższym śladzie wodnym.
  2. Ogranicz konsumpcję i nie marnuj jedzenia.
  3. Ogranicz spożycie mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego.
  4. Wybieraj producentów, którzy dbają o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcji.

 

Czy wiesz, że produkcja 1 kg pochłania:

 

Czekolada – ok. 17 196 litrów wody

Wołowina – ok. 15 415 litrów wody

Wieprzowina – ok. 5 988 litrów wody

Kurczak – ok. 4 325 litrów wody

Jajka – ok. 3 300 litrów wody

Ser – ok. 3 178 litrów wody

Ryż – ok. 2 497 litrów wody

Pszenny chleb – ok. 1 608 litrów wody

Kukurydza – ok. 1 222 litrów wody

Jabłka – ok. 822 litrów wody

Pomarańcza – ok. 560 litrów wody

Mleko (szklanka) – ok. 255 litrów wody

Kawa (filiżanka) – ok. 132 litrów wody

 

Źródło: futurefood2050.com

 

Pobierz

JAK POSTĘPOWAĆ Z BARSZCZEM SOSNOWSKIEGO

Barszcz Sosnowskiego jest przykładem, jak ekspansywne i groźne potrafią być gatunki obce. Uprawę tej rośliny propagowano w latach 70. ubiegłego wieku. Nie spełniła pokładanych w niej oczekiwań. Dodatkowo coraz częściej notowano przypadki oparzeń ludzi i zwierząt mających kontakt z tą rośliną.

 

Do cech, które determinują inwazyjność tego gatunku, należą: wielkość (w naszych warunkach potrafi dorastać do 4 metrów wysokości), szybkie kiełkowanie i wzrost oraz produkcja dużej liczby nasion i ich długa żywotność (jeden osobnik wytwarza przeciętnie rocznie 30 000 sztuk nasion!). Przez to barszcz wygrywa konkurencyjną walkę o zasoby siedliska i w konsekwencji zajmuje nisze naszych rodzimych gatunków, ostatecznie je wypierając i degradując cenne siedliska naturalne.

 

Roślina ta posiada w soku i wydzielinie włosków gruczołowych związki (furanokumaryny), które powodują, że skóra ludzi i zwierząt staje się bardziej wrażliwa na działanie promieni UV. W konsekwencji dochodzi do oparzeń, tworzą się pęcherze i trudno gojące się rany, a nawet blizny. Objawy pojawiają się w ciągu kilkudziesięciu minut od kontaktu z rośliną (niekiedy nawet do 48 godzin).

 

Liczba stanowisk barszczu Sosnowskiego w Polsce z roku na rok wzrasta. Rośliny te cechują się znakomitą zdolnością regeneracji, szybko się rozmnażają i są odporne na działanie wielu herbicydów. Do tego dochodzi duża liczba wytwarzanych nasion, które są zdolne do kiełkowania nawet kilka lat! To wszystko sprawia, że zwalczanie tego gatunku jest bardzo trudne i wymaga systematycznych działań prowadzonych przez kilka sezonów wegetacyjnych. Bardzo dobre efekty w walce z pojedynczymi osobnikami barszczu oraz mniejszymi populacjami daje przecinanie korzenia ostrym szpadlem.

 

Jak postępować z barszczem Sosnowskiego:

 

  1. Specjaliści zalecają, aby nie zbliżać się do barszczu Sosnowskiego, jeśli jednak chcemy sami pozbyć się pojedynczych osobników z ogrodu lub działki, to powinniśmy zachować szczególną ostrożność, ubierając odpowiednią odzież, ale także zabezpieczając oczy i drogi oddechowe.
  2. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją: „Wytyczne dotyczące zwalczania barszczu Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) i barszczu Mantegazziego (Heracleum mantegazzianum) na terenie Polski”. Do pobrania: TUTAJ. Znajdą w niej Państwo przegląd metod zwalczania oraz źródła finansowania działań związanych z likwidacją tego gatunku. Są tam również informacje na temat biologii, wpływie na środowisko przyrodnicze oraz zdrowie ludzi i zwierząt.
  3. Na stronie internetowej: barszcz.edu.pl dostępna jest mapa stanowisk barszczy kaukaskich w Polsce. Można na bieżąco sprawdzać, gdzie rosną te rośliny oraz samodzielnie zgłaszać nowe stanowiska.

 

Pobierz

Jak podróżować odpowiedzialnie?

W najbliższych dniach spora część z nas wyruszy w dalszą lub bliższą podróż, ciesząc się przedłużonym weekendem. Do zalet podróżowania nie trzeba nikogo przekonywać, jak wiemy – podróże kształcą. Niestety w miejscach, które odwiedzamy, często zostawiamy po sobie sterty śmieci i zadeptane szlaki. Na urlopie nie interesuje nas, jakim obciążeniem dla środowiska jest nasza wizyta, priorytetem jest miło spędzony czas. Planując wyjazd, warto jednak zastanowić się nad tym, jak podróżować, żeby nie zniszczyć tego, co chcemy zobaczyć.

 

Jak podróżować odpowiedzialnie? Poniżej znajdziecie kilka zasad, o których warto pamiętać przed i w trakcie podróży:

 

1. Wybieraj ekologiczne środki transportu. Na krótkich dystansach warto wybrać pociąg lub samochód zamiast samolotu. Latanie jest bardzo szkodliwym dla środowiska sposobem przemieszczania się – jedna podróż samolotem na trasie europejskiej powoduje większe zanieczyszczenia środowiska niż codzienna jazda samochodem przez cały rok!

 

Jazda samochodem to oczywiście rozwiązanie pośrednie. Stary samochód może zużywać dużo paliwa i emitować sporo spalin. Co więcej, jazda samochodem w pojedynkę nie jest ekologiczna – w takiej sytuacji warto pomyśleć o przewozie dodatkowych pasażerów (w ramach tzw. carpoolingu czy carsharingu). Wspólny przejazd przyczyni się także do dodatkowych oszczędności.

 

2. Zanim zarezerwujesz nocleg, dowiedz się, czy wybrany hotel/hostel dba o środowisko. Pomocnym może okazać się ekologiczny certyfikat, który przyznawany jest przedsiębiorstwom spełniającym określone warunki. W turystyce otrzymują je hotele, pola namiotowe i noclegownie, które starają się zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Również aplikacje służące do dzielenia się opiniami na temat m.in. hoteli (np. TripAdvisor) ułatwiają poszukiwania, umożliwiając sortowanie noclegu według kryterium „ekologiczny”.

 

Częstą praktyką w wielu hotelach jest np. codzienna wymiana ręczników i prześcieradeł na świeże. Sprawdź, czy w Twoim hotelu goście mogą nie godzić się na codzienną zmianę ręczników i prześcieradła – czasem wystarczy odpowiednia zawieszka na klamce pokoju lub informacja zostawiona w recepcji.

 

Warto zabrać ze sobą swoje kosmetyki, aby nie korzystać z przygotowanych przez hotel mydeł i szamponów w małych, plastikowych buteleczkach. Aby uświadomić sobie skalę generowanych przez branżę hotelarską w ten sposób odpadów, wystarczy pomnożyć ilość plastikowych buteleczek przez liczbę dni w roku i liczbę pokoi hotelowych na całym świecie!

 

Zasady odpowiedzialnego podróżowania dotyczą również osób śpiących „pod chmurką”. Pamiętaj, że namiot rozbijamy minimum 600 m od brzegu rzeki i jeziora. Nie buduj stanowisk pod namiot, postaraj się raczej korzystać z miejsc ukształtowanych przez naturę. Przygotowując posiłki, korzystaj z palnika zamiast z ogniska, a brudne naczynia myj z dala od rzek i jezior. Opuszczając miejsce biwaku, po zwinięciu obozu sprawdź, czy nie zostawiłeś po sobie śmieci.

 

3. Zaplanuj posiłki w podróży oraz w miejscu pobytu. Kiedy jesteśmy nieprzygotowani, kupujemy dużo niepotrzebnych rzeczy i więcej śmiecimy.

 

W trakcie podróży warto jeść lokalnie, smakować najlepsze miejscowe produkty. Pamiętaj, że import żywności to marnotrawstwo energii i dodatkowe zanieczyszczenie środowiska gazami cieplarnianymi.

 

I zamiast kupować butelkowaną wodę, zabierz ze sobą termos lub butelkę wielokrotnego użytku i uzupełniaj ją, w miarę możliwości, w trakcie podróży. Unikaj też jednorazowych kubków, sztućców, talerzyków, serwetek i słomek!

 

Pobierz