Jak ograniczyć liczbę opakowań?

Zafoliowane warzywa i owoce na styropianowych tackach, porcje ryżu i kaszy w osobnych torebkach, plasterki serka pakowane osobno w folię… Coraz więcej produktów spożywczych sprzedawanych jest w zbędnych opakowaniach. Nie od dziś wiadomo natomiast, że najskuteczniejszą metodą ograniczenia odpadów jest rezygnacja z kupowania opakowanych produktów.

 

Rozpraw się z nadmiarem opakowań (odpadów):

 

  1. Zamiast wody butelkowanej pij kranówkę! Nie odbiega jakością od popularnych „mineralnych”. Poznaj opinie ekspertów na pijewodezkranu.org
  2. Wybieraj produkty bez zbędnych opakowań – warzywa i owoce z powodzeniem można (i należy) kupować luzem! Ryż i kasza są dostępne w zbiorczych opakowaniach, sam możesz odmierzyć odpowiednią porcję przed gotowaniem.
  3. Kupuj świeże, nieprzetworzone produkty! Ograniczysz liczbę opakowań i skorzysta na tym Twoje zdrowie – to mniej sztucznych składników w diecie, mniej konserwantów.
  4. Kupuj produkty na wagę i korzystaj z opakowań wielokrotnego użytku! Coraz więcej sklepów umożliwia zakup takiej ilości produktu, której potrzebujemy. Dodatkowo zmniejszasz ryzyko zmarnowania żywności.
  5. Kupuj większe opakowania – zamiast 6 małych butelek napoju, wybierz jedną dużą!
  6. Zrób to sam/a. Czy nie jest smaczniejszy sok wyciśnięty ze świeżych owoców lub przygotowany i upieczony w domu pasztet?